
Köpeğimi nasıl beslemeliyim?
Başlangıçta, köpeğiniz için çiğ bir diyete geçmek biraz zor görünebilir. Aşağıdaki konularda cevap arıyorsanız doğru sayfadasınız.
- Beslemek için önerilen miktar
- Öğün sayısı
- Beslenen toplam miktarı etkileyen faktörler (yaş, vücut ağırlığı, aktivite düzeyi)
- Metabolize edilebilir enerji – daha doğru bir yöntem
Ne kadar beslemeliyim sorusunun cevabı basitçe de verilebilir; yetişkin ise günlük vücut ağırlığının %3’ü. Ancak bundan sonraki rakam yaş, vücut ağırlığı, aktivite düzeyi, mama türleri ve hatta köpeklerinizin metabolizması gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Beslediğiniz ödül mamaları, göz hakkı olarak yemeyi başardıkları ya da yürüyüş sırasında yerden otlandıklarını da dikkate alın, çünkü bu kalori değerini artıracaktır (kahve molasında yiyebileceğiniz arsız bir bisküvi düşünün).
Köpeğimi ne kadar beslemeliyim?
1. Bir yetişkini ne kadar beslemeli
Yetişkin bir köpeğin ihtiyaç duyduğu yiyecek miktarı, yavruların ihtiyaç duyduğu miktardan farklıdır. “Ortalama kalorili” taze et diyeti uygulayan sağlıklı bir yetişkin köpek, günlük vücut ağırlığının yaklaşık %3’üne ihtiyaç duyacaktır, oysa ortalama bir köpek yavrusu çok daha fazlasını tüketecektir.
Örneğin, 8 kg ağırlığındaki yetişkin bir King Charles Cavalier muhtemelen günde yaklaşık 200 gr taze köpek mamasına ihtiyaç duyacaktır (Her 4 kilo için 100g taze mama).

Çalıştığınız ortalama yüzde ile başlayın ve ardından kendi köpeğinizin ihtiyaçlarına göre miktarı artırın veya azaltın. Beslenen miktarı etkileyen faktörler arasında yaş, cins, aktivite düzeyi, ağırlık hedefleri (kilo alma veya verme), çiğ gıda türleri (ev yapımı veya ticari çiğ gıdalar), sağlık sorunları vb. de yer almaktadır.
Unutmayın, yavrudan yetişkine ve yaşlıya kadar her zaman zayıf köpekler isteriz. Onlar uzun mesafe koşu makineleridir, bu nedenle maraton koşucularını düşünün (100m sprinter yerine…). Vücut yağının her gramı iltihap içerir. Köpekler ne kadar atletik tutulurlarsa daha uzun yaşarlar. Buradan köpeklerde obezite hakkında daha fazla bilgi de alabilirsiniz.
2. Bir Yavruyu Beslerken Ne Kadar BARF Gerekir ?
Yavru köpekler, hızla büyüyen vücutları için yetişkin köpeklerden çok daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Ayrıca çok önemli olan büyüme atakları vardır.
Yiyeceklerini tabaklarında bırakırlarsa endişelenmeyin. Daha fazlasını arıyorlarsa, bu tıpkı çocuklar gibi bir büyüme atağına işaret edebilir.
Temel kural, 8 haftalık bir yavrunun günde vücut ağırlığının %10’u kadarını tüketeceğidir.

Yetişkin ağırlıklarının %50’sine ulaştıklarında (diz boyu köpeklerde yaklaşık 6 ay, oyuncak (toy) ırklar için daha erken, devler için çok daha sonra, 2 yaşına kadar), muhtemelen günlük vücut ağırlıklarının yaklaşık %5’ini tüketiyor olacaklardır. Buradan, tam vücut boyutlarına ulaşana kadar vücut ağırlıklarının yaklaşık %3’üne inmeyi hedefliyoruz (diz yüksekliğindeki bir köpek için yaklaşık 12 ay).
Yavrular, sütten kesildikten hemen sonra kemiksiz çiğ köpek mamasına başlayabilirler. Bunu oldukça seveceklerdir de. O küçük dişler çıkmaya başlar başlamaz, çiğnemek için güzel bir etli kemiği çok takdir edeceklerdir. Ayrıca bu kemikler, doğal davranışı teşvik eder ve hatta mobilyalarınızın ve ayakkabılarınızın çiğnemesini de engelleyecektir. 4-5 haftalıktan sonra hazır çiğ ve taze mamalarımızdan yemeleri onlar için en sağlıklı seçenek olacaktır.
Köpeğinize günde kaç kez çiğ mama yedirmelisiniz?
Yetişkinler için, toplam çiğ gıda miktarını sabah ve akşam olmak üzere iki öğüne ayırmayı her zaman tavsiye ettik. Ancak bilgi sürekli ilerliyor. Bağırsakları ne kadar az kullanırsanız hayvanın o kadar sağlıklı göründüğünü biliyoruz, bu yüzden en iyi oruç tutma ilkeleriyle aynı çizgide, bu iki öğünün birbirine daha da yakınlaşmasını tavsiye etmeye başlayarak, bağırsaklara çok fazla zaman kazandırıyoruz.
Görünüşe göre yetişkin köpekler günde bir öğün yemekle daha sağlıklı olabilirler. Aslında araştırmalar, günde bir kez beslenen köpeklerin daha uzun yaşadığını gösteriyor . Bununla birlikte, bu çalışmanın, çoğunu diyet zehiri olarak göreceğim kuru gıdalarla beslenen köpeklerle ilgili olduğunu da ekleyeceğim, bu nedenle yüksek karbonhidratlı, insülini artıran o şey!den daha azı veya hiç olmaması kesinlikle daha iyidir.

Yavru köpekler için bu tavsiye değişir. Onlar cüsselerine kıyasla o kadar çok yerler ki, öğünler gün içerisine paylaştırılmalı yoksa patlayabilirler! 4-12 haftalık yavruların günde yaklaşık 4 hatta 5 kez beslenmeleri gerekir. 12-24 haftalar arasında günde yaklaşık 3 kez ve yılın yarısında bir yetişkin olana kadar bunu iki öğüne düşürüyoruz.
Doğru gıda miktarını etkileyen faktörler
Hiçbir köpek birbirine benzemez ve köpeğinizin günlük ihtiyaç duyabileceği yeterli yiyecek miktarını belirlemede çok sayıda faktör hayati rol oynar. Yaş, hemen ilk sırada akla gelir ama aynı zamanda vücut büyüklüğü ve aktivite seviyesi de çok önemlidir.

Köpeğiniz tombulsa, onu biraz daha az besleyin veya daha yağsız et seçeneklerini seçin. Eğer köpek arkadaşınız çok aktifse, onu biraz daha besleyin veya bir süre daha yüksek yağlı karışımlara geçin.
Çalışan köpekler, onlara ne yaptırdığınıza bağlı olarak, günde vücut ağırlıklarının %3-5’i kadarını yiyebilir .
Yetişkin Köpeğin Durumu | Günlük Yiyeceklerin Yüzdesi |
---|---|
1. Sağlıklı ve aktif | vücut ağırlığının %2,5-3’ü |
2. Aktif ve zayıf | vücut ağırlığının %3’ü + |
3. Fazla kilolu ve daha az aktif | Vücut ağırlığının %2-2,5’i |
Hamile köpeğinizi beslerken çok dikkatli olun .
Köpek arkadaşım ne kadar aktif?
- Az egzersiz (%2): Çok az aktivite ve çoğunlukla iç mekanlar. Bir köpek, yalnızca yaşlıysa, yaralıysa veya hastaysa bu düşük aktivite düzeyine sahip olmalıdır.
- Ortalama (%3): Günde 30-60 dakika yürüyüş, orta düzeyde oyun süresi dahil.
- Yüksek (%4): Enerjik oyunlarla birlikte günde 60 dakika veya daha fazla yürüyüş.
- Çalışan (%5): Çiftlik köpekleri, koyun ve sığır gütme köpekleri, çeviklik köpekleri, av köpekleri, Polis köpekleri vb.
Daha doğru ölçümler için…
Bu tür yüzdeler, köpeğinizi ne kadar çiğ yiyecekle besleyeceğiniz konusunda size bir fikir verecek genel kurallardır. Bununla birlikte biraz detaylara da girerken, kesin ölçümler, beslediğiniz yiyeceğin türüne bağlı olacaktır.
Yağsız bir et karışımı, daha yüksek yağlı bir karışıma göre kilo başına daha az kalori sunar. Bu nedenle, belirli bir köpeğin ne kadar çiğ mamaya ihtiyacı olduğunu değerlendirirken ME (kcal/kg) bazında ölçmek daha iyidir. ME, Metabolize Edilebilir Enerji anlamına gelir . (Çoğu evcil hayvan sahibinin ihtiyaç duyduğundan daha ayrıntılı, ancak burada diğer veterinerleri ve veterinerlik öğrencilerini hedefliyorum.)
Köpeğinizin Dinlenme Enerjisi Gereksinimi (RER) formülü şu şekildedir:
RER=70 x (kg cinsinden köpeğinizin vücut ağırlığı) ^ 0,75
Köpeğinizin RER’sini hesaplamak için bilimsel bir hesap makinesine ihtiyacınız olabilir.

Köpeğinizin RER’sini hesapladıktan sonra, köpeğinizin fizyolojik durumuna bağlı olarak aşağıdaki çarpanları kullanabilirsiniz. Ancak, aynı cinsiyetten, aynı aileden, aynı yaşam tarzına sahip iki köpeğin ME gereksinimlerinde yine de %20’ye varan farklılıklar OLABİLİR.
- Kısırlaştırılmış yetişkin için ortalama 1,6
- Bozulmamış yetişkin için ortalama 1,8
- Kilo kaybı için 1,2
- Hafif aktiviteler için 2
- Orta düzeyde çalışma için 3
- Ağır işler için 5-6
- Büyüme için 3 (<4 aylık)
- Büyüme için 2 (>4 aylık)
Bu ölçümle donatılmış olarak, seçtiğiniz ürünü kontrol edebilir ve kg başına kaç kilokalori sunduğunu görebilirsiniz. Mamanın köpeğiniz için uygun olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz. Daha ucuz çiğ yiyeceklerin çoğu, etikette belirtilenden çok daha yağlıdır. Bu yüzden çiğ köpek maması alırken güvendiğiniz bir markayla çalışmaya dikkat etmelisiniz.
Çözüm
Bu genel yönergeyi izleyerek, düzenli olarak diyet miktarını ayarlarsanız, köpeğiniz her zaman sağlıklı kalacaktır. Köpeğinizin enerji düzeyine ve sindirim yeteneklerine uyan yeterli vitaminler ve bağışıklığı destekleyen besinlerle dolu, taze ve lezzetli çiğ köpek mamalarımız gibi çeşitli proteinler sunduğunuzdan emin olun. Dilerseniz hemen size uygun bir beslenme programı oluşturmak için bize hemen ulaşabilirsiniz.












