Aşırı Protein Miti

Bir köpek, proteinle çalışan bir makineyken nasıl çok fazla protein yiyebilir ki?!

Köpekler etoburdur ve kendi hallerine bırakıldıklarında, öncelikle diğer hayvanlardan oluşan bir diyet tükettikleri kanıtlanmıştır. 13.000 ölü evcil köpek, dingo ve melez üzerinde yapılan bir araştırma, midelerinin %98 hayvansal madde içerdiğini buldu. Bu oran oldukça kesin. Ayrıca, köpeklerin biyolojik olarak uygun bir çiğ gıda diyetinden büyük fayda sağladığını biliyoruz.

Köpekler için doğru miktarda protein

Bir insanın aşırı dozda protein alması için, yağ veya karbonhidrat içermeyen saf protein (örneğin sadece ve sadece tavuk göğsü) içeren bir diyet tüketmesi gerekir – ki bu saçmalık noktasına kadar nadirdir. Aslında, hızlı bir Google araması, “çok fazla proteine” sahip olan omnivor insanların sayısını hesaplamaya yardımcı olabilir ki onlar genellikle vücut geliştiricilerdir. Sıradan insanlar olarak biz de aslında “doğru miktarda protein” ile ilgilenmiyoruz.

Demek istediğim, protein RDA’nızı biliyor musunuz? Ya da geçen hafta çocuklarınıza ne kadar protein verdiniz? İyi beslenmeyle özellikle ve doğrudan ilgili olmadığı için tükettiğiniz protein miktarını bilmiyorsunuz. Bizler beslenmemizde tüm yiyecek gruplarına odaklanırız ve genellikle elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırız. Aynı şey köpekler için de geçerlidir. Peki, bazı insanların “köpekler çok fazla protein alabilir mi” diye sorması nasıl oldu?

Kuru mamanın ortaya çıkmasıyla birlikte protein içerikleri %70’ten %18’e düştü…

Hayvanlar protein ve yağdan oluşur. Diyelim ki ortalama bir yavru tavşan veya sıçan kabaca %70 protein ve %30 yağdır. Bu, ortalama bir köpek mamasının ideal protein içeriği olabilir. Yani köpekler proteinle harikadır. Aslında, böbrek fonksiyonları yapay olarak %25’e, normal fonksiyonları ise %10’a kadar düşürülen köpeklerin yüksek proteinli diyetlerle beslendiklerinde sağlıklarının daha iyiye gittiği araştırmalarda gösterilmiştir. Dolayısıyla, onları aylarca sadece sade tavuk göğsü ile beslemediğiniz sürece, “çok fazla ete” sahip olamayacaklarından “çok fazla protein” de alamazlar.

Kuru mama firmalarınca fonlanan, köpek beslenmesiyle ilgilenen bazı profesyonellerin ve uluslararası organizasyonların önceliği en ucuz ve en pazarlanabilir mamayı üretmeyi amaçlamak olunca, zamanla kuru köpek mamasının protein içeriği yetişkinler ve yavrular için yeni en düşük seviye olan %18-22’ye düştü. Bu protein içeriği aslında bir mamada kullanılmasına ve “köpek maması” olarak adlandırılmasına YASAL OLARAK İZİN VERİLEN ASGARİ miktardır. AAFCO standartları aşağıda yer almaktadır. Bu değerler optimum değil, minimumdur. Yani köpeğinizin için en iyi değil, onu öldürmeyecek kadar iyi. Peki neden bu kadar az protein? Cevap çok basit, et, yani protein pahalı olduğu için. Bu yüzden birkaç on yıl önce kuru gıda şirketleri, proteinin bir çok konuda maliyetleri artırdığını ve buğday ve mısır gibi karbonhidratların gezegendeki en bol ve en ucuz gıda maddeleri olabileceğini ortaya koymaya başladı. İyi bir dolgu maddesi olmak GDO’lu mısırın tarımsal artıklarının, bunu pazarlamak da profesyonellerin! görevi oluverdi. Şimdi ise bu işlevsiz dolgu maddeleri etoburlar için üretilen bir kuru gıdanın %50’sini oluşturuyor.

AAFCO besleme yönergeleri tablosu

Önemli olan Protein’in sadece Miktarı değil, öncelikli olarak Kalitesidir

Çok fazla protein tükettiği teşhis edilen bir köpeğe hiç rastlanmamıştır. Belki çok fazla yanlış protein kullanılabilir, ama bu da nicelik değil, nitelik sorunudur. Bu çok önemli bir nokta. Pişmiş protein kalitesiz proteindir. Kesinlikle ve tartışmasız olarak taze et, beslenme ve sindirilebilirlik açısından, pişmiş etten her yönden daha üstündür. Bu yüzden fazla yemememiz söylenir zaten.

Pişmiş protein, çiğ et yemek ve işlemek üzere tasarlanmış bir etobur için kesinlikle kalitesizdir. Bu kuru gıda ürünlerine giren göstermelik “et” ilavesi, çoğunlukla çok sayıda tedarikçiden gelen sahte artıklar ve yan ürünlerdir, genellikle mezbahalar tarafından insan besin zincirine yeniden girmelerini önlemek için kimyasal olarak dezenfekte edilir ve sonra dev fıçılarda kaynatılır. Ölü hayvanlar, artık restoran yağı ve aslında protein çorbasında kullanılmasına izin verilen her türlü atık maddeler içeren büyük fıçılar…

kuru köpek maması malzemeleri

Bir düşünün, size kilosu sadece 20 lira değerinde yeni ve harika bir kuru mama teklif etseler, onu alır mıydınız? Bunu eski deri çizmeler (protein), biraz kullanılmış motor yağı (yağ) ve bir domuz fabrikası zeminindeki talaşla yaptıklarını söyleseler fikriniz ne olurdu?

Sonra tüm bu çöpler yüksek sıcaklıkta pişirilir. Pişirme, proteini denatüre ederek sindirilmesini zorlaştırır. Aşırı pişmiş bir biftek parçası düşünün. Parçaları bağırsağın etrafında asılı kalır ve bağışıklık sistemi, bağırsakların etrafında asılı duran garip proteinleri sevmez. Bu kalitesiz proteinlerin yendiği 6 ila 18 aylık bir sürenin sonunda, köpeklerin bu yabancı iplikçiklere karşı hassaslaştığı kanıtlanmıştır. Köpeklerde neden bu kadar çok gıda alerjisi gördüğümüzü merak ediyor musunuz?

Kalitesiz protein vücutta iltihaba neden olur…

Bağışıklık sistemi eğer bir şeye tepki gösteriyorsa, sonuç her zaman hastanın bir yerindeki enflamasyondur ve sorunlara da bu “iltihap” sebep olmaktadır. Enflamasyon, etkilenen bölgeye (bu durumda bağırsak) artan kan akışı demektir. Kan tüm bağışıklık sistemi askerlerini taşır. İltihap bağırsaktaysa, biraz ishal olabilirsiniz. Bağırsakta meydana gelmesine rağmen, gıda intoleransından kaynaklanan ciltteki iltihaplanmalar ki genellikle “atopik dermatit” olarak teşhis edilen kırmızı döküntüler de görülebilir.

İşlenmiş et, insanlarda çok çeşitli gastrointestinal hastalık ve kanserlerden sorumludur. Bize daha dikkatli tüketmemiz tavsiye edilirken, etçil köpekler çok daha kötüsüyle yaşamak zorunda kalıyor. Bu, günümüzde köpeklerde sığır ve tavuğun nasıl iki ve üç numaralı alerjenler olduğunu açıklamanın da başka bir yoludur. Bir ineğin ota alerjisi olması kulağa ne kadar çılgınca geliyor değil mi?

Onları çeşitli taze etlerle besleyin

Tek bir gıda kaynağına bağlı kalmak, beslenme eksikliğine ve hastalığa giden yoldur. Bizler gibi köpekler de tek çeşitli bir beslenme kaynağı ile sağlıklı gelişemezler. Beslenme temellerini karşılamak için çeşitli maddelere ihtiyaç duyarlar. Her gün işkembe ile beslenemezler, çöpçü bir etobur, ihtiyaç duyduğu her şeyi elde etmek için çeşitli yiyecek kaynaklarına ihtiyaç duyar. Vejeteryan olmakla ilgili bir sorunum yok ama bu insanların sadece bir tür sebze yemesi gibi garip bir şey olurdu. Hepimizin beslenme ihtiyaçlarımızı karşılamak için gıda kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekir.

Bir köpek için çeşitlilik, birçok farklı et, farklı organlar, kıkırdak ve kemik gerektirir. Gözler, dalak ve adrenal bezler. Deri ve muhtemelen biraz da saç. Köpek beslenmesi böyle çalışır.

Şuna bak. Buna bayılırdı. Neden deneyip kendiniz karar vermiyorsunuz?!