Kemik İkilemi

Güzel Dişler İçin Kuru Mamayı Kesip Köpeğinizi Çiğ Etli Kemiklerle Beslemeniz Gerekir…

Diş eti hastalığı, çirkin dişlerin ve kötü kokulu nefesin çok ötesine geçen ciddi bir sorundur. İlerlemeye bırakılması, köpeğinize ciddi rahatsızlık verebilir ve dişlerini kaybedebilir. Ancak bundan daha fazlası, diş eti hattındaki sürekli bakteri istilası, evcil hayvanınızın bağışıklık kaynaklarının günlük olarak tüketilmesidir. Bu nedenle diş eti hastalığı olan hastalar, her türlü hastalığa daha yatkındır. Fazla mesai yapan vücut, bağışıklık sistemi kalıntılarıyla dolup taşabilir, böbrekleri tıkayabilir, kalpleri hırpalar.

Size köpeğinizin dişlerini temiz tutmanın en iyi yolunun çiğ etli kemikler olduğunu göstereceğiz. Sadece güvenli ve besleyici değiller, aynı zamanda bedavaya yakın bir maliyetleri var. Kesinlikle en lezzetli çözüm o, işte bu kesin! Köpeğinizin türü için ideal kemiği önereceğiz ve bir yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesiyle bitireceğiz, bu sadece veterinerlerin neden biraz korktuğunu açıklamakla kalmayacak, aynı zamanda evcil hayvanınızın güvenliğini de ileriye taşıyacaktır.

Köpeğin Diyetindeki Aşınma İhtiyacı…

Çiğneme, kıkırdağın ve kemiğin üzerindeki eti ısırma, kesme, ezme hareketi, bir köpeğin dişlerini ve diş etlerini temizleyecek ve masaj yaparak tartar gelişimini besleyen yiyecek artıklarını temizleyecektir. Köpekler normalde dişlerini böyle temizler ve biz bunu yıllardır biliyoruz. Gray (1923), daha küçük köpeklerde daha büyük olan diş problemlerinin, “köpeklerin yetersiz diş aktivitesi ile yumuşak diyetlerle beslenmesinin… dişlerini çiğ eti kesme ve yırtma, kemikleri kırma veya çıtırdatma ve dişlerini tavşan ya da fare gibi hayvanları avlamada vb. kullanmamanın” bir sonucu olduğunu vurguladı. . 

Bu yüzden kuru mama diyetleri işe yaramıyor. Genellikle doğrudan yutularak tüketilen kuru mama, tik tak gibi dişlerinden seker. İşte bu yüzden süper sihirli “diş formülleri” ürünler de ortaya çıkarıyorlar, ki bu gerçekten yardımcı oluyor: Normalden bir parça daha büyük başka mamalar, sadece daha büyük! Ayrıca, bu diyetlerdeki pirinç, patetes, mısır gibi, hızla sindirilen karbonhidratlar, köpeğinizin ağzındaki bakterileri besler. Etçiller olarak tükürüklerinde bizim de sahip olduğumuz, karbonhidratları parçalayan enzim, amilaz yoktur. Zaten tarihsel olarak böyle bir adaptasyona ihtiyaçları da olmamıştır. Ağızlarındaki şeker etrafta asılı kalır ve bakterilerin üremesini roketler.

8/10 köpek kuru beslenir.

8/10 köpek, 3 yaşına kadar diş eti hastalığına yakalanır.

Bunun tesadüf olduğuna inanan var mı?!

Köpeklere Kemik Vermenin Faydaları…

1. Kemikler Köpeğin Dişlerini Temizler

Çenelerinin arkasındaki o kocaman dişi görüyor musun? Buna karnasiyal diş denir. Devasa ve oldukça modifiye edilmiş üst küçük azı dişi, örs benzeri alt azı dişlerinin yanından bir tırpan gibi inerek et, kıkırdak ve kemiği kolaylıkla dilimler. Tüm etoburlarda bulunur ama köpeklerinki özellikle etkileyicidir. Yani onun kemik yeme işine fazlasıyla bağlı olduğundan şüphe duyamaz.

köpekteki karnasiyal diş

Brown ve Park (1968) , diş taşı ve diş kaybı gösteren 30 köpeğe verilen nemli mama rasyonlarını periyodik olarak dana/öküz kuyruğu ile değiştirmiştir. Köpeğin diş taşının üçte ikisi, ilk öküz kuyruğu beslenmesinden sonraki 24 saat içinde yok olmuştur, bu oran 2. haftanın sonunda %95’e yükselir. İlginç bir şekilde, aynı yazarlar, sert omurga omurlarından oluşan öküz kuyruğunun 200’den fazla köpeğe verildiğini belirtiyor. Altı yıldan fazla süredir yapılan çalışmada hiç bir “zararlı bir etki gözlenmemiştir”.

temiz dişler

Daha yakın zamanlarda, Marx ve ark. (2016) , yetişkin köpeklerde diş taşını azaltmak için sığır kemiklerini çiğnenecek maddeler olarak değerlendirdi. Ham kemik tüketiminin diş taşını üç gün sonra %57 ve on iki gün sonra %82 oranında azalttığını buldular. Yine deneme süresince diş kırığı, barsak tıkanıklığı gibi komplikasyonlara rastlanmadı.

2. Köpeklere kemik vermenin besinsel faydaları

köpekler için çiğ kemiklerin faydaları

Köpekler avın tamamını yerler. O büyük, arka dişlerin hepsi bununla ilgili. Onlar kemik kırıcılar ve tüketicilerdir. Bu onlardan ihtiyaç duydukları besini aldıkları anlamına gelir. Hatta köpeklerde kemiklerin kemikleri beslediğini söylerler. Öncelikle, çiğ etli bir kemik, köpeğiniz için glukozamin, kollajen, kondroitin ve C vitamini kaynağı olan bol miktarda taze kıkırdak içerir (bu şeyi onlardan uzak tutarak, eklemlerinin harap olmamasını beklemek nasıl mantıklı?! ). Kemikler ayrıca , lizin ve kolayca özümsenen doğal kalsiyum gibi kemik büyümesi için hayati önem taşıyan birçok protein ve mineral ile selenyum, bakır ve magnezyum gibi mikro mineraller içerir. Bunların hepsi, güçlü dişler, eklemler ve kemikler oluşturmaya yardımcı oldukları için genç yavrular ve damızlık köpekler için çok önemlidir.

Bunun da ötesinde, çiğ kemikler, diyetlerinde çok ihtiyaç duyulan bazı kaba yemleri sağlar. Köpeklerin sindirim sistemi üzerinde temizleyici/ovucu bir etkiye sahiptirler ve kaba yem, anal bezleri uyaran sağlıklı dışkı hareketlerini teşvik eder. 

Ve neredeyse BEDAVA, bundan bahsetmiş miydim?!

Farklı Boylardaki Köpekler İçin İdeal Kemikler…

Küçük köpekler daha küçük kemiklere sahip olmalıdır. Büyük köpekler daha büyük kemiklere…

Yeni başlayanlar için bu basit kural, genellikle balıkları yutarak yiyen bir martı gibi tavuk butlarını hızla yutan açgözlü bir laboratuvarı izlemek zorunda kalmanızı önler. Daha küçük köpekler dişlerini daha büyük kemiklerin etrafına dolamakta zorlanabilirler. Ama daha küçük yavrulara büyük, çiğ etli kemikler verdiğimizde böylece aslında büyük parçaları yutmazlar, ancak dişlerini temiz tutacak ısırma, kıstırma ve yırtma alıştırmaları yapabilirler. Ve tüm o küçük dişler zamanla büyürken hem diş etlerindeki ağrıyı gidermiş hem de onları zihinsel olarak yormuş oluruz. 

Küçük Köpekler İçin İdeal Kemikler
(Yavru Köpekler ve Yavru Kediler için de)

köpekler için tavuk boyunları

Organik Tavuk Boyunları (işaret parmağı büyüklüğünde).

ördek ayağı

Tavuk, Ördek, Kaz Ayağı.

Süpermarketten de alınabilecek ve küçük köpekler için de uygun diğer seçenekler:

Tavuk Kanadı

Orta Boy Köpekler İçin İdeal Kemikler
(ör. Springers, Collies, Cockers)

köpekler için ördek boyunları

Ördek Boyunları (yaklaşık bir havuç büyüklüğünde)

Süpermarketten de alınabilecek ve orta boy köpekler için de uygun diğer seçenekler:

tavuk budu

tavuk karkası

hindi kanatları

Daha Büyük Köpekler İçin İdeal Kemikler
(örn. Labradorlar)

Köpekler için kuzu kaburga

Otla beslenmiş kuzu kaburga

köpekler için kuzu boyun parçaları

Kuzu boyun parçaları

Köpekler için geyik eti kaburgaları

Geyik Kaburgası

Süpermarketten de alınabilecek ve büyük boy köpekler için de uygun diğer seçenekler::

Tavuk ve ördek karkası

hindi kanatları

balık kafaları

Çok İri Köpekler İçin İdeal Kemikler

köpekler için bütün geyik boynu

Bütün, Yabani Geyik Boyunları

Süpermarketten de alınabilecek ve çok iri köpekler için de uygun olacaktır:

Hindi boyunları

Yukarıdaki nervür setlerinden herhangi biri

Köpeklere Çiğ Kemikleri Beslerken En İyi İpuçları

1/7 Köpeklere Ne Sıklıkla Kemik Vermelisiniz?

Mevcut fikir birliği, ham kemiğin, çiğ köpek maması diyetlerinin toplamda yaklaşık %10’unu oluşturması gerektiğidir. Ancak sadece diş temizliğinden bahsediyorsak, araştırmalar haftada bir veya iki kemik çiğneme seansının işi bitireceğini gösteriyor. 

2/7 Asla Bir Köpeğe Pişmiş Kemik Vermeyin

Görünüşe göre veterinerler, köpeklerde tüm kemiklerin diş çatlaması ve bağırsak tıkanmaları (çarpışma) gibi sorunlara neden olduğunu düşünüyor. Ancak burada çiğ ve pişmiş kemik ayrımı yapmalıyız. Pişmiş kemikler köpekler için tehlikelidir. Lütfen onları beslemeyin. Bir kemiği pişirmek, sonuçta proteini sindirime karşı çok daha dirençli hale getiren Maillard Reaksiyonlarına neden olur. Bifteğinizi fazla pişirmeyi düşünün. Taze bir tavuk kemiği bükülebilir, onları çok fazla uğraşmadan olmadan ikiye ayırabilirsiniz. Pişmiş tavuk kemikleri ise kırılgandır. İkincisi kırıldığında parçalanabilir. Ayrıca bu kırık parçaların sindirilmesi daha uzun sürer. Bu nedenle onları yiyen köpeklerin bağırsaklarına kıymık parçalarının geçme olasılığı daha yüksektir ve bu da büyük problemlere yol açabilir.  Bu yüzden pişmiş kemiklerden kaçınıyoruz.

Sadece taze kemiklerle besleyin, ne kadar etli olursa o kadar iyidir (yutulduğunda kayganlaşmaya yardımcı olur).  

Dışarıdaki en tehlikeli pişmiş kemik, evcil hayvan dükkanlarında satılandır. Kocaman, iki kez pişirilmiş, son derece sert bir domuz budu kemiği (serano jambonu endüstrisinden arta kalan). Diş kırıklarından, bağırsak delinmelerinden ve impaksiyonlardan (sindirilmemiş kemiklerin bağırsakları tıkamasından) endişeleniyorsanız lütfen bunlardan kaçının.

evcil hayvan dükkanlarında pişmiş kemikler

3/7 Kuru Besleyiciler Kemikleri Öğünlerine Ayrı Ayrı Vermelidir

Et yiyenlerin mide asitleri çok düşüktür, çünkü et sindirimi için gerekli enzimler pH1-2 seviyesinde daha iyi çalışır (burada pH1, pH 2’den on kat daha asidiktir!). Bitki ve et karışımı yiyen omnivorlar, daha yüksek mide asitlerine, belki de pH 2,5-4’e sahip olma eğilimindedir. Otçul bağırsak asitliği bundan sonra başlar. Tahıl bazlı evcil hayvan yemi, büyük ölçüde bitki materyalidir (tahıl ve bitki proteini ilaveleri). Çoğu kuru mamada sadece simgesel olarak et unu ilavesi vardır. Bu gıda daha yüksek bir pH’ta sindirilir. Bu nedenle, kuru beslenen köpeklerin mide asitleri pH2.5 ve üzerinde başlar. Öte yandan, çiğ beslenen köpeklerin çok daha düşük mide asitlerine sahip olması ve kemik sindirimi için daha elverişli olması beklenir. 

Bağırsak asitleri şartlandırılabileceğinden (yemek beklentisiyle salınır, yemek beklentisiyle kaka fabrikasında duyduğunuz tüm o uğultu ve fışkırmalar), köpek arkadaşını kuru mama ile besleyen köpek sahipleri kemik verme işini kuru mamalardan ayrı yapmalıdır. Bu, bağırsağın kemik içeriğine doğru şekilde yanıt verme olasılığını artırır.

Veterinerler sorun gördüğünde, bunun sadece pişmiş kemik verilmiş köpekler değil, aynı zamanda kuru mamayla da beslenmiş köpekler olmasını beklerler. Bu ikisi birlikte en riskli kategoridir. 

4/7 İçi Boş İliklerden Kaçının

İlik kemikleri büyük içi boş kemiklerdir (esas olarak bir inek femuru). Kasap ve bazen evcil hayvan dükkanı genellikle bunları size sunar. Bu kemiklerin içi (ilik) oldukça besleyici olmakla birlikte, bu ve et suyu için kullanılması gereken tüm çiğ versiyonları hakkındadır. Daha küçük köpekler için, alt çenelerini onlara kaptırabilirler. Daha büyük köpekler, onları kırmaya çalışırken dişleri kırabilir. Aşağıya doğru büyük bir basınç uygulanır, sonunda yuvarlak yüzeyden kayarlar ve ÇATIŞIR dişleriniz kırılır.

ağzına kemik sıkışmış köpek

5/7 Tüm Ağırlık Taşıyan Kemiklerden Kaçının

Bacak kemikleri, yukarıdaki büyük ağırlığı kaldırabilmek için mutlaka demir ve çinko gibi minerallerle güçlendirilmiştir. Ayrıca güçlerini artıran belirli bir şekle sahiptirler. Birlikte ele alındığında, büyük bir bacak kemiğinin, kesinlikle bir domuzun veya ineğin kemiğinin kırılması çok zordur. Ne yazık ki, bu birçok köpeğin denemesini durdurmayacak. Yukarıdaki ilik kemiklerinde olduğu gibi, ya dişler kayarak çarpışana ya da kemik kırılıp dişler çatışana kadar aşağı doğru büyük bir kuvvet uygulanır. Lütfen bu kemiklerden kaçının. Bu listeye büyük sığır muştaları (esas olarak diz eklemleri) dahildir. 

köpekler için kötü kemikler

6/7 Aşırı miktarda kemik ile beslemeyin 

Bizim gibi köpeklerin de bir sonraki ortalama büyüklükteki öğünlerini bekleyen küçük bir mide asidi rezervuarı vardır. Bu nedenle, bir labradora bir kova kemikli tavuk kanadı sunulursa, kesinlikle onları yutmak için elinden gelenin en iyisini yapacaktır (labradorlar midelerini şişirebilir ve vücut ağırlıklarının %10’unu yiyebilirler!). Bununla birlikte, bu büyüklükteki kemikli yemek, mide asitlerini, tüm materyallerin uygun şekilde sindirilemeyeceği bir noktaya kadar seyreltebilir ve sindirilmemiş kemik materyalinin bağırsaklara geçme olasılığını artırır. En iyi ihtimalle kabız olabilir ama en kötü ihtimalle bağırsaklarında madde birikmesine neden olabilir. Bu durum kemik materyali pişirilirse daha da olası hale gelir. 

7/7 Köpeğin Kemiği Boğması – Nasıl Önlenmeli ve Ne Yapılmalı

İnsanların boğulabileceği en yaygın gıda maddeleri arasında ekmek, çiğ sebzeler ve et bulunur. Ama bu onları tüketmemek için bir sebep değil. Genel olarak köpeklerin büyük et ve kemik parçalarını yemelerini sağlamak için ekstra geniş, sertleştirilmiş özofagusları vardır, ancak yine de özellikle bazı türlerde dikkatli olunması gerekir. Hayatlarının çoğunda işlenmiş bir diyet tüketen genç yavrular ve köpeklerin özofagusları daha az işlenmiş, daha az keratinize (daha yumuşak) olacaktır. Eksik dişleri olan düz yüzlü ırkların da kemikleri kırmak için daha zor zamanlar geçirmesi beklenir. Açgözlü köpekler yiyeceklerini yutarlar ve bu biraz sinir bozucu olabilir. Bu türlerden herhangi biri için endişeleniyorsanız, o tür için doğru beslenmenin yanı sıra, köpek bunlara alışana kadar ilk veya iki hafta daha küçük kemikler tercih edebilirsiniz.

Yine de, tüm çabalarınıza rağmen bir şeyler ters gidebilir. O yüzden lütfen 3 dakikanızı ayırın ve boğulma durumunda ne yapacağınızı gösteren bu veterineri izleyin.